Uwaga! Nowe zasady dotyczace cookies/ciasteczek. Używamy informacji zapisanych za pomoca cookies w celach statystycznych,
reklamowych oraz aby strona lepiej spelniala Twoje oczekiwania. Kolejne korzystanie z serwisu oznacza zgode na zapisywanie cookies.
Mozna zablokowac tworzenie cookies, zmieniajac ustawienia przegladarki, jednak dzialanie strony moze zostac ograniczone, a niektore czesci moga przestac działac.

 

 

KMINEK I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

MENU

 

 

POLECANE:

Pomidory

Cebula

Kiszony sok

Truskawki

Dynia

Kiszone buraki

Ogórki




Kminek dobry na trawienie.

Kminek to przyprawa wykorzystywana od stuleci, przypisuje się jej uzdrawiające właściwości na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu trawiennego; eliminuje bule brzucha, łagodzi częste wzdęcia, usuwa nieświeży zapach w ustach, ma silne działanie przeciwskurczowe. 

Przyprawa ma bardzo intensywny smak i zapach, zawdzięcza to dużej zawartości olejków eterycznych. Nasiona kminku po wysuszeniu nadają się do wielu rodzaj potraw, ciast i deserów. Dzięki tej przyprawie danie nabiera intensywnego smaku.

W sklepach są dostępne w postaci ziaren oraz mielonego proszku. W zależności od potrzeb wybieramy to, co chcemy. Osobiście korzystam z tej przyprawy w wolnych chwilach w pracy przy komputerze, gdy doskwiera nuda, gryzienie ziarenek odpręża, działa znakomicie na efektywność pracy a dodatkowo ciągle mam oczyszczony przewód pokarmowy, można powiedzieć, że dwa w jednym. Druga wersja - kminek mielony wykorzystuje do soku kiszonego z buraków w sporych ilościach.

Ostatnio usłyszeć można o preparacie "witalny błonnik”, ale przecież to nic innego jak właśnie opisywany na tej stronie kminek. Ludzie kupują przepłacając o 500% za coś, co jest lekko rozdrobnione, w innym opakowaniu i innej nazwie tego samego produktu pod inną konsystencją. Ale czego nie robi się dla dobra (kieszeni) zdrowia ludzkiego. 

Kminek - właściwości lecznicze i terapeutyczne (C) 2013

stat4u